Zoals het klokje in Genève tikt …

Logo Patek PhilippeOoit al gehoord van Patek Philippe? Ik niet voor we naar hier verhuisden, hoewel het geen kleine speler is op de horlogemarkt.

Het werd dus wel eens tijd om meer te weten te komen over meneer Philippe; of is het meneer Patek? Nu ja, vrienden van ons hadden ons uitgenodigd om mee te gaan naar het museum, anders wisten we nu misschien nog altijd niet meer.

Om te beginnen: het is meneer Patek én meneer Philippe. Jawel, twee personen dus.

Antoni Patek begon horloges te maken in 1839, eerst met businesspartner Czapek, maar vanaf 1845 met Adrien Philippe. Op een bepaald moment begon de familie Stern aandelen te kopen en sinds 1932 is het bedrijf volledig in handen van deze familie. De families Patek en Philippe bestaan waarschijnlijk niet meer, de stamboom is gewoon geëindigd.

Alle uurwerken worden in het eigen bedrijf geproduceerd en er worden dus geen onderdelen van andere bedrijven gekocht. Hun visie: “we gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.” Zo brengt Patek Philippe per jaar ongeveer 40.000 horloges uit. Bij Rolex is dat tien keer zo veel.

Sky Moon Tourbillon

Bling bling

Een voorbeeld van een werk van hoge standaard is de Sky Moon Tourbillon, het meest gecompliceerde polshorloge van Patek Philippe, dat bestaat uit 686 onderdelen. Beide kanten kunnen gebruikt worden: eentje voor de zonnetijd met eeuwigdurende kalender en eentje dat de nacht voorstelt met de maanfases en de siderale tijd. Enfin, heel dramatisch allemaal …

Calibre 89

Heel ingewikkeld allemaal …

Nog zo een staaltje van vakmanschap is de Calibre 89. Dat ding heeft 39 complicaties (een complicatie is elke functie die niet gewoon de uren, minuten en seconden aangeeft), waaronder een thermometer, de tijd van zonsopgang en -ondergang, de datum, een schrikkeljaaraanduiding en de datum waarop Pasen valt! We waren het er allemaal over eens dat vooral de laatste feature onmisbaar is … Het duurde negen jaar om dit uurwerk te maken: vijf om het te designen, vier om het in elkaar te zetten. En het weegt 1,1 kg.

In ieder geval, Patek Philippe heeft dus een aantal speciale items in zijn collectie. En ik veronderstel veel vips in zijn cliënteel. In het verleden had je zo bijvoorbeeld Queen Victoria en haar Prince Albert.

Verder vind je in het museum nog andere horloges, van vóór de tijd van Patekje en Philippeje. Met enkele prachtexemplaren …

Garnets and Pearls

Kerstcadeautip!

Memento Mori

Tempis fugit … of zoiets

Sacrifice for Love

Tweet tweet

The Ruling Gods

Mooie kleurtjes

The Sphere

Voor de wereldreiziger?

Het was een boeiende rondleiding moet ik zeggen. En ik draag zelfs nooit een horloge!

 

Bronnen en foto’s:

Swisstime, Nederlandstalige Wikipedia, Engelstalige Wikipedia, Museum Patek Philippe.

Advertenties

Reacties welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s