Hoe mooi cultuur kan zijn (en de champagne die erbij hoort)

Die avond waarop we bijna een quiz gewonnen hadden, was niet alleen daarom geweldig. Nog beter was dat we nieuwe mensen hebben leren kennen én dat we toen ook uitgenodigd zijn voor een optreden van Giselle.

Le grand théâtre de Genève

Twee leden van het quizteam zijn namelijk ‘maîtres de ballet’ in het balletgezelschap van le Grand Théâtre de Genève. En zo kwam het dat we dinsdagavond samen met L. naar de première gingen kijken.

Verhaal

Omdat het zo een mooi verhaal is, geef ik hier als achtergrond even de samenvatting…

Het verhaal begint in een dorp waar de wijnoogst gevierd wordt. Albrecht is een hertog en is verliefd geworden op een boerenmeisje, Giselle. Om haar te kunnen verleiden, doet hij zich voor als een boerenjongen en noemt zichzelf Loys. Zijn jonkheer, Wilfrid, vindt dit geen goed idee, omdat Albrecht al verloofd is met Bathilde, de dochter van de prins.

(GTG/Gregory Batardon)

Giselle valt voor de charmes van Albrecht, hoewel ze ook aanbeden wordt door Hilarion, een boerenjongen uit het dorp, die vermoedt dat Albrecht een spelletje speelt. Tijdens het feest met alle dorpsbewoners komen ook de prins en Bathilde een kijkje nemen en ontdekt Hilarion de echte identiteit van Albrecht. Hij maakt dit bekend, waardoor Giselle gek wordt van wanhoop en sterft van verdriet.

(GTG/Gregory Batardon)

In een bos dichtbij het graf van Giselle gaat het verhaal verder en maken we kennis met de Wilis, de geesten van jongedames die gestorven zijn door een onbeantwoorde liefde, waarvan Giselle nu ook deel uitmaakt. Iedere man die tussen middernacht en dageraad in het bos vertoeft, wordt door de Wilis gedwongen om te dansen tot hij sterft.

En dat gebeurt er met Hilarion wanneer hij naar het graf van Giselle komt. Ook Albrecht bezoekt het graf en deze keer is het Giselle die danst. Ze dansen samen zo lang, dat het lijkt alsof Albrecht hetzelfde lot als Hilarion zal ondergaan, maar net dan verschijnen de eerste zonnestralen. Hierdoor zijn de Wilis machteloos en is Albrecht veilig. Hij beseft dat Giselle hem gered heeft en blijft alleen achter aan het graf terwijl hij weent.

(dankjewel aan deze en deze site voor de informatie)

Interpretatie

Dit optreden was geen klassieke uitvoering (niet met spitzen en tutu’s, hoewel er een aantal prachtige kleedjes uitgekozen waren), maar eerder een mix tussen modern en klassiek. Het was subliem.

Voor de choreograaf Pontus Lidberg is Giselle een tijdloos verhaal over een onmogelijke liefde. Giselle en Albrecht worden in deze moderne tijd gescheiden door de barrières van sociale klasse en afkomst. De Wilis zijn voor hem de herinneringen die ons blijven volgen doorheen ons leven, de herinneringen aan personen die soms gewoon uit ons leven verdwijnen.

In deze uitvoering waren er ook een aantal elementen anders dan in het klassieke verhaal:

  • Hilarion was niet de liefdesrivaal van Albrecht, maar de nonkel van Giselle.
  • In sommige interpretaties sterft Giselle niet gewoon van verdriet, maar doodt ze zichzelf. Dat was ook zo in deze opvoering.
  • Op het einde zien we dat Albrecht een zoon heeft samen met Bathilde. Hierdoor leek het voor mij dat het stuk met de Wilis een droom was. Het is dan nog steeds aan de toeschouwer om te beslissen of Albrecht nu gelukkig is met Bathilde of verlangt naar wat kon zijn met Giselle.

De afterparty

Dit optreden was geweldig op zich. En wat het nog beter maakte, was de receptie achteraf. Want dankzij onze ‘connectie’ mochten we daar gewoon mee naartoe.

Woooooow

Fernanda Barbosa en ik

We kwamen terecht in een overweldigende receptieruimte, waar we genoten van ‘enkele’ glaasjes (champagne en wijn of in mijn geval eerder fruitsap) en het gezelschap van een van de danseressen!

 

Toen de muziek stopte en de lichten aansprongen, hadden we de hint wel door en verlieten we de zaal. Maar dat was nog steeds niet het einde van de avond…

Eerst gingen we nog even backstage (oh, de herinneringen!) en daarna zijn we samen nog iets gaan drinken en hebben we nog meer dansers en danseressen ontmoet! Het was fantastisch, hoewel dat zelfs niet goed uitdrukt wat voor een geweldige avond het was…

Advertenties

2 gedachtes over “Hoe mooi cultuur kan zijn (en de champagne die erbij hoort)

Reacties welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s