La Suisse naar de stembus

Vandaag lagen er een aantal voorstellen op tafel waarover de Zwitsers hun stem mochten uitbrengen. De onderwerpen: passief roken, muzikale opvoeding, belastingvoordeel voor gepensioneerde eigenaars (allemaal op nationaal niveau) en voetgangersstraten (enkel in het kanton Genève).

Bescherming tegen passief roken – NEE (66%*)

Sinds 2008 bestaat er een federale wet voor de bescherming tegen passief roken, maar sommigen vinden dat dit geen volledige bescherming biedt aan de bevolking. Ze vinden ook dat de wet in heel Zwitserland hetzelfde moet zijn.

Het voorstel waarover vandaag gestemd werd, wil roken volledig verbieden in gesloten ruimtes toegankelijk voor het publiek en in werkplaatsen. Dat is nu ook al verboden, maar er bestaan nogal wat uitzonderingen op (vooral in de horeca; klinkt dat niet bekend in de oren?).

Zelf heb ik er tot nu toe weinig last van gehad, zeker niet op café of restaurant. Het enige waar ik het af en toe merk, is als ik aan het wachten ben op de tram. Als er dan iemand een sigaretje opsteekt en de wind de rook mijn richting uitstuurt, moet ik mij wat verplaatsen. Er zijn ergere dingen in het leven.

* Genève heeft dit voorstel wel goedgekeurd, maar het was een federale kwestie en de rest van het land is dus niet gevolgd.

Verbetering muzikale opvoeding – JA (72,7%)

Met de goedkeuring van dit voorstel wordt de grondwet aangepast: “De confederatie en de kantons moedigen muzikale opvoeding aan, vooral bij kinderen en jongeren.” Verder willen ze een kwaliteitsvolle muzikale opvoeding bevorderen op school en muzikaal talent aanmoedigen. Geen concrete voorstellen dus, maar eerder enkele algemene richtlijnen.

Er waren maar een aantal mensen tegen dit voorstel, vooral omdat dan de confederatie mee kan beslissen over competenties die nu geregeld worden op kantonnaal niveau.

Fiscaal voordeel voor gepensioneerde eigenaars – NEE (52,6%**)

Eigenaars die de pensioenleeftijd hebben krijgen met dit initiatief de keuze om geen belastingen te betalen op de huurwaarde van hun eigendom. Ze kunnen wel nog steeds genieten van de voordelen die ze krijgen voor onderhouds- en renovatiewerken.

En hier stopt mijn uitleg, want ik snap niks over die huurwaarde. Als je meer informatie wil, kan je naar de website van rts gaan (in het Frans).

** Ook hier heeft Genève ‘ja’ gestemd, maar heeft een kleine nationale meerderheid gewonnen.

Voetgangersstraten in het centrum van Genève – NEE (56,4%)

Gemotoriseerd verkeer zou verbannen worden uit een vijftigtal straten in het centrum van Genève. Het maakt deel uit van een groter plan (200 straten autovrij!), maar botste op nogal wat weerstand, vooral door de hoge kosten die ermee gepaard gaan en de vele parkeerplaatsen die hiermee verdwijnen.

 

Et voilà, nu zijn jullie ook weer op de hoogte van de Zwitserse actualiteit.

Advertenties

Reacties welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s